Actualitat Notícies

TERMINIS PER A RECLAMAR EN EL CONFINAMENT I TEMPS PER A SER COMPENSAT
TERMINIS PER A RECLAMAR EN EL CONFINAMENT I TEMPS PER A SER COMPENSAT

El Reial decret 11/2020 de 31 de març, va ser aprovat pel Consell de Ministres per a donar resposta a la pandèmia *covid-19, incloent un paquet de mesures de protecció específica a consumidors. Entre altres aspectes, determina els terminis per a reclamar que tenen els consumidors afectats pel confinament general que impera des del 14 de març, davant la impossibilitat que aquests gaudisquen durant la duració de l'estat d'alarma de múltiples béns o serveis contractats prèviament a l'emergència sanitària.

En relació amb el dret de resolució de determinats contractes sense penalització per part dels consumidors i usuaris, la norma aclareix que els consumidors i usuaris de béns i serveis que no hagen pogut gaudir d'ells a conseqüència de les mesures de contenció desplegades davant la pandèmia tindran “dret a resoldre el contracte durant un termini de 14 dies des de la impossible execució d'aquest”.

A partir d'ací, l'empresari tindrà un termini de 60 dies per a oferir al seu client una solució alternativa al reembossament de la quantitat pagada pel bé o servei en qüestió, si bé al final d'aqueixos dos mesos el consumidor tindrà dret a recuperar els diners si la proposta no li convenç. “Les propostes de revisió podran abastar, entre altres, l'oferiment de bons o vals substitutoris al reembossament”, diu el decret. Aqueixos 60 dies començaran a córrer “des de la sol·licitud de resolució contractual per part del consumidor, “perquè és en aqueix moment quan l'empresari té coneixement oficial del fet”.

Llig la notícia completa aquí (CINC DIES 23/04/20)

De no aconseguir-se un acord en aqueixos dos mesos, l'empresari haurà de retornar els diners al client que l'exigisca, amb la mateixa fórmula amb la qual es va realitzar el pagament, en un termini de 14 dies i descomptant les “despeses incorregudes degudament desglossades”.

En el cas de prestació de serveis recurrents (contractes de tracte successiu), com a gimnasos o acadèmies, el que està previst és la recuperació del servei a posteriori i la devolució del pagament sol si el consumidor no acceptara pel període de serveis no prestats “a minorar la quantia que resulte de les futures quotes”. A més, l'empresa s'abstindrà cobrar noves quotes fins que el servei es reprenga amb normalitat.

Finalment, en el cas dels viatges combinats que hagen sigut cancel·lats per la pandèmia, l'organitzador o el detallista que els comercialitzaran podran entregar al consumidor un bo a utilitzar dins d'un any des de la finalització de l'estat d'alarma i les seues pròrrogues. Només si passats aqueixos 12 mesos el client continua reclamant els diners, procedirà es procedirà al reembossament.

Segons Manuel Jesús Marín López, Catedràtic de Dret Civil de la Universitat de Castella-la Manxa i membre del Centre d'Estudis de Consum, “l'article no dóna nous drets al consumidor”, assevera, sostenint que, de fet, imposa al client l'obligació d'esperar durant aqueixos 60 dies de termini fins a poder reclamar els diners enfront de les alternatives que se li presenten encara que aqueixa siga la seua intenció des del primer dia".

Llig la notícia completa aquí (CINC DIES 06/04/20)

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías