logo

Actualitat Notícies

Els millors joguets per a xiquets

Els joguets són un dels grans protagonistes per Nadal. Però, ull, els fabricants han de cuidar el disseny, ser transparents en la informació i respectar les normes de seguretat. I abans d'apostar per un joguet cridaner o de moda, els pares han de comprovar que és adequat a l'edat i gustos del xiquet.  

Com triar el joguet més adequat per als teus fills?

Catàlegs de les botigues, anuncis en televisió i premsa... Cada any, milers de joguets competeixen per ser els preferits dels més xicotets, per ser inclosos en les cartes als Reis o en el sac de Papà *Noel, que a vegades es tornen bojos buscant pertot arreu l'últim joguet de moda.  

Jocs i joguets apropiats per a cada edat

Però... Quins són els millors joguets per als nostres fills? Perquè els més adequats a l'edat de cada xiquet, als seus gustos, aquells que li servisquen per a divertir-se, desenvolupar-se i aprendre. Per descomptat, han de ser atractius, ben dissenyats... i fonamental, han de ser segurs.

Millors joguets per a la primera infància

Als riscos de sempre, al perill de les peces xicotetes, dels cordons, dels elements inflamables o tallants, s'han vingut a sumar un altre tipus de riscos, com els que comporten alguns joguets d'última generació, joguets amb connexió a internet: nines o robots que es controlen en remot i interactuen amb els nostres xicotets, els "parlen" i "escolten": el problema és que qualsevol pot fer-ho, per la qual cosa aquests *tecnojuguetes plantegen greus problemes de privacitat i seguretat.

I en OCU ho tenim clar: amb la seguretat no es juga.

Condicions de seguretat que han de reunir els joguets

 •     Tria el joguet adequat a l'edat del xiquet, i evita que els més xicotets usen els dels majors.
 •     Llig els advertiments de seguretat i els consells d'ús: el més segur, sobretot quan són xicotets, és que *juegeun sota la supervisió d'un adult (i poques coses hi ha més divertides que jugar amb els papàs).
 •     L'últim crit són els *tecnojuguetes, però tenen indubtables perills per a la seguretat i privacitat dels nostres fills: qualsevol desaprensiu podria "*hackear" el joguet
 •     Les peces xicotetes són un dels riscos més comuns, sobretot per als xiquets de menys de 3 anys, que solen emportar-se tot a la boca. En un joguet segur i adequat a la seua edat, la grandària de les peces està regulat per a previndre el risc d'asfíxia.
 •     Si són per a xiquets xicotets, no compres joguets amb cintes o cordons llargs.
 •     Un joguet fràgil, que es faça fallida fàcilment, una vegada trencat, pot presentar puntes afilades.
 •     Els joguets que siguen molt durs i tinguen elements *protuberantes poden danyar a un xiquet xicotet.
 •     Si el joguet porta piles és important comprovar que el compartiment de les piles és difícil d'obrir. Si són recarregables, llig bé les indicacions de seguretat.
 •     Patins, *monopatines, bicicletes... són un gran regal, entre els preferits de molts xiquets, però han d'anar acompanyats d'un equip de seguretat (casc, genolleres...): assegura't que demana als Reis Mags el kit complet.
 •     Diversos estudis han demostrat que es venen productes per a xiquets (per exemple, tapissos de puzle, pintures) que inclouen en la seua composició substàncies tòxiques, com els ftalats: cura, perquè se'ls emporten a la boca.

Guia de joguets per edats

Un joguet deu *entrener, divertir i, al mateix temps, ajudar al xiquet al seu desenvolupament intel·lectual. Però el desenvolupament de cada xiquet és diferent i cadascun té el seu temps, però hi ha uns consells generals que ens permetran triar amb encert en funció de l'edat del xiquet.

Quan són bebés, el millor és optar per joguets que estimulen al màxim la coordinació, l'afectivitat i l'equilibri.

En xiquets fins als dos anys s'han d'estimular les activitats manuals i corporals, per la qual cosa els joguets han d'estimular la coordinació. Són adequats els joguets d'encaixar i muntar peces (sempre que aquestes siguen d'una grandària adequada), jocs per a realitzar activitats bàsiques, els llibres amb figures, cotxes grans d'espentar, cubs i pales de platja, que poden utilitzar-se al parc o en qualsevol altre lloc a l'aire lliure.

 • Entre 2 i 3 anys els xiquets ja no requereixen tot el temps tota l'atenció dels pares i comença a ser important deixar-los jugar lliurement per a veure com es desemboliquen solos. A aquesta edat són molt adequats els llibres amb moltes il·lustracions,  que ajuden a descobrir el nom de les coses i a assaciar la seua curiositat, així com els trencaclosques simples, les pilotes, els instruments musicals de joguet, com a bateria, guitarra, piano, tambor, trompeta o flauta; els cotxets i les nines.
 • De 3 a 4 anys. A aquestes edats els xiquets ja dibuixen amb una mica de soltesa, saben fer cercles i ninots simples i acolorir-los correctament. És hora d'iniciar als xiquets en el dibuix, en la pintura i en l'aprenentatge dels números, sempre amb jocs que estimulen la seua percepció visual, la seua memòria i la lògica. Bones opcions de jocs per a xiquets d'aquestes edats són el dominó, els llibres i quaderns per a acolorir, els trencaclosques, els jocs de peces encaixables, els ninots als quals se'ls pot vestir i desvestir i fins i tot la primera bicicleta o els primers patins, sempre vigilant els seus primers passos amb ells.
 • De 4 a 5 anys Per a xiquets d'aquesta edat estan bé joguets que els ajuden a exercir el paper d'un adult en un món imaginari. A aquestes edats els joguets ideals són els ninots, els peluixos, les marionetes, les botigues de miniatura amb diners de mentida, els joguets teledirigits, els trens elèctrics...
 • Entre els 5 i 7 anys comencen a imposar-se les activitats en grup, que els ajuden a socialitzar, iniciar-se en la competitivitat i assimilar regles de convivència. Pilotes de goma), les cordes, el bingo, els jocs de màgia, les cases de nines, els llibres, trencaclosques una mica més complexos, els *puzles i els jocs de memòria.
 • Per a xiquets entre 7 i 9 anys és hora de fomentar la presa de decisions, estratègia i lògica. És el moment d'investigar amb jocs de tauler, cartes i joguets electrònics. Els jocs amb nivells progressius de dificultat permeten estimular la creativitat dels xiquets i una progressió del seu raciocini. Amb aquestes edats els van bé també les col·leccions de cromos, els patins o els *monopatines.
 • A partir dels 10 anys, els xiquets comencen a mostrar les seues habilitats específiques, que variaran considerablement d'un xiquet a un altre en funció del seu aprenentatge. Es tracta de fomentar aqueixes habilitats: música, dibuix, lectura, teatre, esports… Els joguets més habituals llavors són els jocs de taula, els d'experiments científics, les aquarel·les, la plastilina, els jocs per a tota la família, que fomenten la interacció; o les miniatures col·leccionables.

Claus per a encertar comprant

Abans de llançar-te a comprar joguets, a més de buscar el més adequat al xiquet, per la seua edat i gustos, tingues en compte que:

Anteriors estudis de preus realitzats per OCU posen de manifest que no compensa peregrinar per tota la ciutat buscant estalviar en els *jugutes: en general, les diferències no superen el 5%.

Una alternativa còmoda i practica pot ser recórrer a les compres online: fes-ho amb temps, per a assegurar-te que arribaran els regals en el moment. Si eres soci d'OCU, recorda l'opció de fer-ho a través d'OCU Plus.

Cada any, els joguets de moda, els més anunciats en la tele, són els que disparen el seu preu, però hi ha opcions clàssiques, intemporals, que poden tindre preus més estables durant tot l'any: intenta combinar-los en la mesura del possible i aconseguiràs que els Reis Mags no s'arruïnen.

És probable que calga fer lloc a casa per als nous "inquilins" de les habitacions dels xiquets: és bona idea donar o intercanviar els joguets que ja no usen , sempre que estiguen en bon estat. Informa't ací.

I recorda, als xiquets els encanten els joguets... però el que més els agrada és tindre a algú amb qui jugar, adults (pares o avis) que els dediquen temps, altres xiquets amb els quals compartir l'experiència. El millor dels *jugeuetes, per si només, no farà feliç a un xiquet.

Consulta la notícia original AQUI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías