logo

Actualitat Notícies

5 gestos bàsics d'eficiència energètica

Identifiquem cinc xicotets gestos que es tradueixen en un estalvi real: apunta't al consum eficient i sostenible posant-los en pràctica. La teua butxaca i el planeta t'ho agrairan.

El projecte europeu CLEAR 2.0 inclou, entre altres accions, una iniciativa d'assessorament i gestió energètica, per a la qual OCU compta amb la col·laboració de *Lucera. Gràcies a aqueix programa de monitoratge energètic, hem pogut conéixer de primera mà els hàbits de consum de més de 650 llars espanyoles, als quals hem proporcionat recomanacions personalitzades d'estalvi i eficiència.

Estalviar electricitat amb 5 gestos senzills

L'experiència d'aquests consumidors ens ha servit per a identificar 5 gestos, 5 hàbits senzills que no suposen gran esforç però que es tradueixen en un estalvi segur: descobreix què suposa, en el total de la despesa per cada concepte, aqueix estalvi,  i quina és la seua traducció en euros comptants i sonants.

1. Apaga la llum

Apaga la llum quan isques d'una habitació o en les peces on no estigues. Oblidar-se d'apagar el llum del dormitori o del bany, encara que només siga una estona, acaba suposant un cost elevat al llarg de l'any. Així que, a risc de ser pesats, insistim: no deixes llums enceses

  •     Estalvi medie 25%. 16 euros/any

2. Aprofita al màxim la il·luminació natural

L'energia que menys costa és la que no es consumeix. Per això, durant el dia obri bé persianes i cortines perquè entre el màxim de llum natural (el sol també aporta calor en els mesos freds). També és bona idea acostar les taules de treball o d'estudi a la finestra.

  •     Estalvi medie 25%. 16 euros/any

3. Evita el consum en standby

Assegura't d'apagar del tot aparells com el televisor, l'ordinador, el microones, la cafetera... Si els deixes en manera repose o estand *by continuen gastant energia, consumint electricitat.

Comprova el teu consum en standby

El nostre consell és que els endolls a una regleta (allargador) amb interruptor: així és més fàcil desconnectar-los. Aquestes regletes són cada vegada més sofisticades i ofereixen millors prestacions:

hi ha regletes amb preses especials per a perifèrics, per a carregar el mòbil o per al cable d'antena, per exemple,

unes altres tenen detectors de presència per infrarojos que tallen l'electricitat quan s'ix de l'habitació.

  •     Estalvi medie 10%. 60 euros/any

4. No llaves en aigua calenta

El que més energia consumeix és calfar l'aigua. Per això, a l'hora de fer la bugada tria preferentment programes a baixa temperatura (40 °C o menys): baixar la temperatura de rentada de 60 °C a 40 °C, farà que la llavadora consumisca un 40% menys d'electricitat. Separa la roba per a poder seleccionar en cada rentada la temperatura adequada més baixa possible per a consumir menys energia.

  •     Estalvi medie 40%. 16 euros/any

5. No metes modere calenta en el congelador

Guardar les sobres per a prendre-les un altre dia és una bon idea… però no metes el menjar calent en la nevera i, molt menys, en el congelador: cada grau centígrad d'esforç del congelador suposa un 5% més de consum d'energia.

  •     Estalvi medie 5%. 5 euros/any

Consulta la notícia original ACI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías