logo

Compte amb les Vendes a Domicili

LES VENDES A DOMICILIO, A LA PORTA DE LA SEUA CASA:

Recomanacions i precaució davant la visita de comercials d'empreses de venda d'articles a domicili...els suposats regals que prometen ixen molt cars als consumidors

Aquesta vegada parlarem d'un sector del consum que té una àmplia trajectòria, els venedors d'enciclopèdies de tota la vida, ara s'han pujat al carro del marquetin agressiu a domicili i de la captació de diners fàcils. Són empreses especialitzades en la venda a domicili.

El consumidor de hui dia ha d'estar molt atent al que succeeix al seu voltant, perquè aquestes empreses de venda per correu o a domicili, s'han especialitzat molt i estan "a la caça” de consumidors vulnerables.

Igual que denunciàvem recentment les pràctiques enganyoses i gens ètiques de comercials que fan canvis de companyia de llum i de gas de porta en porta, aquests comercials igualment vestits i enormement simpàtics, van de porta en porta portant suposats regals que prèviament els ha anunciat per telèfon, i una vegada en el domicili, aprofiten per a vendre-li de tot i res al mateix temps...fum.

Els comptem el modus operandi d'una d'aquestes empreses:

Quan li telefonen dient-li que ha sigut agraciat amb un regal, i que li'l portaran a casa, sàpia vosté que és un ganxo que utilitzen per a accedir a vosté. Una vegada en el domicili, i amb les seues habilitats oratòries, li vendran tot tipus d'atuells que no necessita, això sí, sota la disfressa que són regals… i com és això possible? Doncs gràcies a un programa de punts que s'han inventat i que li dirà que “és una llàstima que els perda”, i li ensenyaran en un ordinador tot tipus d'articles que vosté podrà canviar pels punts i que obtindrà gratuïtament, SI compra una sèrie d'articles.

Amb aquest ganxo, aquests comercials aprofiten perquè ferm un contracte de compra d'articles varis, com vaporetas, tablets, matalaps, cafeteres, qualsevol cosa... Li diran que només ha de pagar un import molt baix al mes, pot ser des d'un euro a cinquanta euros…El més probable és que el que ha de pagar finalment en total siga un preu molt superior al que aquests articles tenen en el mercat, perquè el pagament a terminis comporta el pagament d'uns interessos que encareixen el producte.

REFLEXIONS:

 • En primer lloc, tinguem clar que ningú regala res, tot té un preu, encara que no sapiem quin és en un primer moment,
 • Com resultarem agraciats amb un regal, si no hem participat en cap mena de sorteig, concurs, etc.?,
 • Com tindrem acumulats uns punts si no hem sigut mai clients de l'empresa, i el que es pretén amb aquest tipus de punts és premiar als seus clients…?
 • Si el ganxo és un regal, llavors hauria de ser gratis, però quan li ho porten a casa resulta que ha d'abonar 4 euros en concepte de despeses d'enviament… Després, no és gratis i, d'altra banda, si li ho porten a casa personalment, per què ha de pagar despeses d'enviament?
 • No és el mateix dir: vosté pagarà solament 40,90 euros al mes, durant 39 quotes… que dir: el preu d'aquest contracte són 1.600 euros… A terminis sembla que siga fins a barat, no obstant això, la realitat és que vosté està pagant aqueixos articles molt més cars que si els comprara en qualsevol botiga, perquè el més car són els interessos d'un crèdit a terminis.
 • Aquestes empreses especialitzades en la venda a domicili saben el que es fan. Si no li deixen còpia dels contractes ho fan conscientment, perquè vosté no sàpia que té un DRET DE DESISTIMENT DE 14 DIES des que va signar el contracte, o des que li van entregar la mercaderia.
 • Però la llei també diu que l'empresari té l'obligació d'entregar al consumidor còpia del contracte en paper, i d'informar-lo en el contracte sobre el dret de desistiment i com exercir-lo. I li correspon a ell provar que ho ha complit.
 • Per això, moltes vegades no deixen el contracte en el moment de la signatura, i li ho porten a casa passats els 14 dies, perquè no puga vosté dir que no el tenia des del principi i que és vosté qui no ha exercitat el desistiment en termini…
 • Normalment, si el consumidor no fa res, s'assabenta de què s'ha compromés realment, en rebre una carta de l'empresa quan el contracte ja és ferm, o en iniciar-se els cobraments domiciliats.

CONSELLS DE L'OMIC:

 • No es deixe enganyar per promeses de regals o suposats beneficis per a vosté… són reclams o ganxos.
 • Si vosté necessita (o vol) comprar alguns d'aqueixos articles, el nostre consell és que vaja a una botiga especialitzada i veja, prove i s'assegure que és el que vosté necessita i adequat per a vosté.
 • Mai facilite dades personals ni bancàries a ningú. Tampoc mostre factures ni contractes, ni altres documents que puguen contindre dades personals.
 • No tenim obligació de signar res, per molt que insistisquen en això. No es deixe enganyar amb falsos arguments, per exemple: ha de signar ací perquè puguem donar-li els regals, o ha de signar per a deixar constància de la meua visita, o només té el dia de hui per a acollir-se a aquesta oferta, etc.
 • Quan SIGNEM un document, ens estem COMPROMETENT en ferm a alguna cosa, que normalment comporta una obligació de pagament.
 • Si té sospites, recorde que no està obligat a acceptar els serveis de cap empresa. Diga “NO” des del principi. Està en el seu dret de NEGAR-SE, no té conseqüències negatives per a vosté.
 • Encara que haja signat alguna cosa i no sàpia què és, acudisca immediatament a l'OMIC i consulte'ns. Aquests casos de frau es poden solucionar normalment si s'actua ràpidament, durant els primers 14 DIES. Després, encara que l'empresa haja comés un frau, es fa més difícil que prospere la reclamació o denúncia.

MOLT IMPORTANT:

 • Siguem CONSUMIDORS ACTIUS, exigim informació i documentació de les ofertes comercials.
 • Tenim drets, però el nostre pitjor enemic som nosaltres mateixos:desconéixer els nostres drets ens *desprotege, i ens convertim en subjectes passius, fàcilment manipulables.
 • En l'OMIC estem per a INFORMAR, no solament per a reclamar
© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías