Actualitat Notícies

Pagar amb el mòbil, saps com fer-ho?
Pagar amb el mòbil, saps com fer-ho?

Cada vegada són més els establiments en els quals és possible pagar amb el telèfon mòbil com si d'una targeta de crèdit es tractara. Quins són els passos per a poder fer-ho? Quina app m'he de baixar? Són igual d'assegurances aquests serveis? Aclarim els teus dubtes.

Traure el mòbil, acostar-lo al datafono i llest! No obstant això, per a poder pagar amb el teu mòbil en un establiment necessites 3 coses:

  • Tindre un mòbil amb NFC (Near Field Communicaction), la tecnologia sense fil de curt abast que permet transmetre dades entre dos dispositius que es troben molt pròxims. El funcionament és similar al de les targetes contactless i, igual que amb aquestes, és suficient amb acostar el mòbil al *TPV per a efectuar el pagament.
  • Configurar una app de pagaments ( Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay o l'app del teu banc).
  • Que la botiga dispose d'un TVP o datafono contactless.

Com pagar amb el mòbil

Per a pagar amb el mòbil has de seguir aquests 6 passos:

  1.     Tindre un mòbil amb xip *NFC i tindre-ho activat.
  2.     Descarregar-te una app compatible amb les targetes del teu banc.
  3.     Esperar que el venedor introduïsca l'import de la compra en el TPV contacless.
  4.     Desbloquejar la pantalla del teu mòbil (ull, no fa falta fer res més, ni obrir cap app)
  5.     Acostar el teu telèfon intel·ligent al TPV per la zona en la qual es troba el xip NFC (normalment sol ser la part superior del telèfon).
  6.     Introduir el PIN de la teua targeta en el teclat del TPV si és que la teua compra és superior a 20 €. Si no, aquest últim pas no serà necessari.

El meu mòbil té NFC?

No tots els mòbils compten amb NFC. Dels més de 210 models analitzats en el nostre comparador de mòbil, encara hi ha 51 mòbils que no disposen de NFC, encara que hi ha excepcions, generalment sí que estarà disponible en els telèfons de gamma mitjana-alta.

Si ja tens un telèfon i vols saber si disposes de NFC, entra en Ajustos i cerca les connexions del dispositiu. Entre elles trobaràs el bluetooth i, si tens, el NFC, que per descomptat haurà d'estar activat per a realitzar qualsevol pagament amb el mòbil. Tots els iPhone, a partir de l'iPhone 6, compta amb aquesta tecnologia.

Com pagar amb un iPhone

Per a poder pagar necessitaràs buscar una aplicació que siga compatible amb les targetes del teu banc. Aquestes apps serveixen per a vincular una targeta al teu telèfon i així poder pagar amb ella a través del telèfon intel·ligent. La millor manera d'informar-se de les apps compatibles amb les teues targetes és buscar directament en la pàgina web oficial del teu banc: no t'instal·les qualsevol app sense haver comprovat abans la fiabilitat d'aquesta.

Si tens un iPhone tan sols podràs pagar amb Apple Pay. I és que Apple ha inhabilitat fins ara l'ús del NFC en els iPhone a altres apps de pagament de tercers, segons ells per motius de seguretat. Amb el llançament de *iOS 12 obriran aquesta funcionalitat a altres desenvolupadors, però de moment, només per als nous iPhone XR i XS. Per a configurar una targeta hauràs d'usar l'app “Wallet”.  En la web d'Apple trobaràs un llistat de les entitats col·laboradores, entre les quals es troben Bankia, Bankinter, Banc Sabadell, BBVA, La Caixa, Evo Banco, Openbank o Banc Santander.

Com pagar amb un mòbil Android

Si tens un Android tens diverses possibilitats per a pagar amb el mòbil: d'una banda, estan les apps que agrupen diverses bancs alhora, com poden ser Samsung Pay o Google Pay, però també podries configurar la teua targeta per a pagar amb ella a través del mòbil des de la pròpia app del banc:

  • Samsung Pay. Només funciona en alguns telèfons Samsung, segons aquest fabricant, en tota la gamma Galaxy (S9, S8 S7, S6...) i en el Galaxy A5 2016 i 2017. Igual que amb Apple Pay, bastarà amb configurar la targeta amb la qual vols pagar i llest. En la web de Samsung podràs trobar les entitats col·laboradores a Espanya, entre les quals destaquen Abanca, La Caixa, Openbank, Sabadell o el Banc Santander.
  • Google Pay. És un altre agregador de targetes que funciona en qualsevol telèfon Android sense rootear amb la versió del sistema operatiu Android 5.0 o superior.
  • App del banc: Si  el teu telèfon no està entre els Samsung triats o la teua targeta no és compatible amb Google Pay, llavors la teua última opció és que el teu banc et permeta configurar una targeta per a pagar amb el mòbil a través de la pròpia app del banc. Això és possible amb algunes entitats com EVO *Banco, Banc Santander, Bankia, Sabadell o BBVA entre altres.

És segur pagar des del mòbil?

Podrien ser molts els reticents a pagar amb el mòbil per la desconfiança en la seguretat de la tecnologia. A més, això es veu exagerat per les moltes faules que circulen per la web i que fins i tot han arribat a aparéixer en les notícies sobre la facilitat amb la qual pot robar-se diners de les targetes contactless.

Per a començar, pagar amb el mòbil és si cap una cosa més segura que pagar amb una targeta *contactless, ja que és necessari desbloquejar la *pantalladel telèfon per a pagar, i per a això un lladre haurà de conéixer el teu PIN, patró o posseir la teua empremta dactilar.

A més, els usuaris estan protegits en el cas de ser víctimes d'un ús fraudulent. El nou límit màxim la responsabilitat del titular per la utilització fraudulenta d'un instrument de pagament abans de la comunicació del robatori o la pèrdua és de 50 euros.

En cas de robatori o pèrdua del telèfon, hauràs d'actuar com si t'hagueren robat o perdut les targetes, posant-te en contacte amb l'entitat financera emissora de les mateixes per a comunicar-ho i que les bloquegen.

Consells de seguretat per a pagament des del mòbil

Segur que sempre cuides del teu mòbil, i valores la seguretat del terminal i el seu contingut. Però a més convertir el telèfon mòbil en un instrument de pagament implica que han d'adoptar-se certes mesures de seguretat, similars a les que utilitzem amb les nostres targetes. Pren nota d'aquests consells:

  •     Mantindre actualitzat el sistema operatiu.
  •     Instal·lar un antivirus.
  •     Desactivar el NFC sempre que no s'estiga utilitzant.
  •     Evitar connectar-se mitjançant xarxes públiques o no segures, les que no demanen contrasenya d'accés.
  •     No deixar el telèfon a la vista d'altres persones quan no s'utilitza.
  •     Desactivar el sistema i llevar les targetes si se li dóna a un tercer, per exemple per a la seua reparació.
  •     Assegurar-se de què es disposa d'un bloqueig de pantalla segur amb un PIN fort, un patró complicat, empremta dactilar...
  •     Tindre bloquejada la targeta SIM amb un PIN i evitar que el número siga el mateix que la contrasenya usada per a desbloquejar la pantalla.

Pot consultar la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías