logo

Actualitat Notícies

El Govern dotarà a Consum de capacitat sancionadora contra fraus i clàusules abusives
El Govern dotarà a Consum de capacitat sancionadora contra fraus i clàusules abusives

Actualment, quan un vol posar una reclamació de consum ha de dirigir-se a una oficina municipal, autonòmica o, en determinats sectors, a organismes competents com el Banc d'Espanya, l'Agència de Protecció de Dades i la CNMV. El Ministeri de Consum no té capacitat sancionadora, però el Govern modificarà la llei general de consumidors per a dotar-li d'ella. Es tracta d'una reforma més àmplia en la qual es pretén que aquesta siga la mesura estrela. El Consell de Ministres iniciarà aquest dimarts la tramitació de l'avantprojecte.

Fonts de l'executiu destaquen que, una vegada modificada, Consum podrà sancionar els fraus de grans empreses. L'objectiu de fons és dissuadir als infractors.

En casos com el '*dieselgate' —la manipulació d'emissions contaminants que va dur a terme Volkswagen en els seus vehicles— el Govern podria haver actuat abans d'haver tingut aquesta capacitat, assenyalen aquestes mateixes fonts.

Cal recordar que la Comissió Europea va obrir expedient al nostre país (i a Alemanya, Grècia, Lituània, Luxemburg, el Regne Unit i República Txeca) per no sancionar al grup automobilístic i que el Govern espanyol va al·legar que un expedient informatiu a Seat era el màxim que podia fer amb la legislació de llavors. En 2018, la fiscalia de *Braunschweig va imposar una multa de mil milions d'euros a Volkswagen.

Un altre exemple en el qual l'actuació del Govern podria haver estat del costat del consumidor és el de les clàusules sol. Com *Facua porta anys denunciant, la banca ha rebutjat en els últims anys "quasi mig milió de reclamacions extrajudicials amb la tranquil·litat que les autoritats de consum de les comunitats autònomes segueixen sense multar-los".

Amb el mecanisme extrajudicial "les entitats decideixen a qui retornen o no els diners, sense que intervinga un àrbitre de l'administració que diu resolucions de caràcter vinculant". Així, els afectats han d'acudir a la Justícia, que els dóna la raó en la majoria dels casos, però són tants que col·lapsen el sistema. Una cosa similar succeeix amb les reclamacions de targetes *revolving' o les de les hipoteques multidivises.

Amb la nova normativa impulsada pel ministre Alberto Garzón, Consum tindrà més competències. Les mateixes fonts assenyalen que el departament podrà actuar també contra infraccions que es donen en diversos països de la Unió Europea o en les quals l'infractor no estiga localitzat a Espanya (per exemple, les relatives al comerç electrònic).

Consulta la notícia original AQUI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías