Actualitat Notícies

COVID i col·legis: dubtes amb resposta
COVID i col·legis: dubtes amb resposta

Contactes, contagis, confinaments i quarantenes

Ja han començat les classes en els col·legis a tots els nivells, però els dubtes persisteixen, i les famílies no tenen clar què han de fer si en el col·legi es declara un cas de COVID-19.

La volta al col·le ha coincidit amb la segona ona de la pandèmia. El nombre de contagis augmenta, i en algunes zones la situació comença a recordar a la de fa uns mesos. No obstant això, els xiquets han d'assistir a les seues classes, i el millor per al seu desenvolupament i formació és que siguen presencials, sempre que siga possible.

Un col·legi és una col·lectivitat, amb moltes persones, i és difícil posar límit als contagis, malgrat les mesures de precaució, la molta faena i la implicació de centres, professors i famílies. Són moltes les qüestions que es plantegen. El Ministeri de Sanitat ha publicat un document amb els protocols per a tractar de donar resposta a les diferents situacions, que pots consultar.

PREGUNTES I RESPOSTES SOBRE LA VOLTA Al COL·LE

En OCU també volem ajudar i responem als dubtes més habituals dels consumidors sobre contagis, quarantenes o confinaments en els col·legis.

La relació amb l'afectat és clau

Per a saber les mesures que s'han d'adoptar, el primer és aclarir quina és la relació del xiquet amb l'afectat, com d'estret és el contacte. Per a poder traçar això amb més precisió, en els centres s'han organitzat els alumnes per grups (“bambolles” o “grups de convivència estable”).

Un GCE (grup de convivència estable) és un grup reduït, d'uns 15 alumnes, que pot interactuar, jugar, socialitzar entre si sense ser estrictes quant a distància interpersonal, però no pot relacionar-se d'igual manera amb els altres grups del col·legi.

  • Els membres d'un mateix grup de convivència es consideren automàticament contactes estrets.
  • Entre els adults del centre (professors o altres treballadors), es considera contacte estret al qual haja estat amb un cas confirmat a menys de 2 metres i durant més de 15 minuts sense utilització correcta de la màscara. 
  • També es consideren contactes estrets tots els membres de la família que convisquen amb l'infectat. 

Contagis de COVID en el col·le: 10 preguntes
En el col·le hi ha un cas... què he de fer?

  • Si pertany al mateix grup, passa a considerar-se directament contacte estret al marge d'altres consideracions. En aqueix cas, en teoria, els serveis de salut pública de la comunitat haurien de posar-se en contacte, donar les indicacions i probablement realitzar una PCR. Però mentre criden, la mesura bàsica és posar al xiquet en quarantena. Si després de fer-li la prova és negativa, així i tot haurà d'acabar la quarantena, perquè podria haver sigut infectat però continuar donant negatiu.
  • Si el xiquet malalt no pertany al mateix *GCE que el nostre fill, la cosa es complica, perquè el primer és determinar si ha pogut ser un contacte estret, és a dir, si ha compartit espai amb el cas confirmat a una distància menor de dos metres durant almenys 15 minuts, llevat que es puga assegurar que durant tot el temps els dos xiquets han fet ús correcte de la màscara: és el professor o tutor (o en defecte d'això la persona designada com a responsable COVID-19 en el centre) l'encarregat d'establir, d'acord amb la informació de la qual dispose, si s'ha produït aqueix contacte estret. Si és així, hauria d'actuar com en el cas anterior.
  • Quan es produeix un confinament de la classe?

Si un xiquet dóna positiu caldria confinar al grup bambolla i contactes estrets. Si el xiquet no aconsegueix encara la preadolescencia (i resulta difícil mantindre l'aïllament), és recomanable que també ho faça la persona que vaja a cuidar d'ell.

Què passa si el xiquet és del mateix GCE, però va tindre un contacte estret amb un company que ha resultat ser positiu dies després?

El protocol de Sanitat és clar sobre aquest tema: el període a considerar per a l'avaluació dels possibles contactes estrets serà des de dos dies abans de la data del positiu del company en cas que aquest no tinga símptomes. Si per contra el company afectat ha tingut símptomes abans de donar positiu, des de dos dies abans de l'inici dels símptomes.

Han de guardar quarantena altres xiquets de l'entorn, com a germans, amics o veïns de l'alumne? 

No. És important destacar, i en això tots els protocols coincideixen, que “els contactes d'un contacte no es consideren contactes” llevat que el contacte present al seu torn una *PCR positiva. No cal guardar amb ells precaucions especials.

En què consisteix la quarantena?

Quarantena no és aïllament. No cal aïllar al xiquet com si estiguera infectat: parlem d'una precaució davant l'eventualitat d'un possible cas, no d'un cas confirmat. No obstant això, els protocols generals de Sanitat recomanen que durant la quarantena les persones que es troben a l'espera del resultat romanguen en el seu domicili, preferentment en una habitació individual, que restringisquen al mínim les eixides de l'habitació, limiten el contacte amb la resta de convivents i que porten sempre la màscara quan el facen.

Hi ha alguna manera d'acurtar la quarantena?

S'està debatent la duració de la quarantena: els períodes de quarantena estan sent sotmesos a contínua revisió epidemiològica i podrien acurtar-se en pròximes dates.

En qualsevol cas, els protocols actuals marquen que la quarantena ha d'estendre's a 14 dies, però pot acurtar-se a 10 dies si el xiquet compta amb una *PCR negativa que haja sigut realitzada almenys deu dies després del contacte amb el company afectat (això és així tant per a xiquets com per a adults).

Ha de fer-se quarantena si ja s'ha passat la COVID?

No, si compleix les condicions per a això: hui dia, les persones que ja han tingut una infecció per SARS-CoV-2 confirmada per PCR en els 6 mesos anteriors estaran exempts de fer quarantena.

Cal repetir la PCR abans de tornar al col·legi?

No. Si el xiquet completa la quarantena i no ha presentat símptomes, la volta al col·legi és automàtica.

Què passa si el que està malalt és un familiar d'un xiquet?

El xiquet i la resta de la família es consideren contactes estrets i haurien de confinar-se igualment 14 dies.

A què tenen dret els pares d'un xiquet en quarantena?

Si el xiquet és positiu en coronavirus, els pares podran acollir-se a una baixa laboral. Si el fill és simplement un contacte d'un cas positiu, i consegüentment ha d'estar en quarantena, la situació és més confusa i polèmica, encara que també s'està plantejant aqueixa possibilitat. Els pares poden *teletrabajar (si la seua ocupació ho permet), o bé optar per un permís.

Educació i salut, drets bàsics

Tot això no hauria d'aïllar als xiquets ni impedir que reben les classes: si no és possible per les quarantenes acudir a una classe presencial, el col·legi hauria d'oferir un mínim d'hores diàries de classe per videollamada.

El col·legi ha de notificar a les autoritats sanitàries qualsevol incidència. Si després d'un positiu en un grup de convivència no es posen en contacte amb la resta de famílies afectades, presa tu la iniciativa. Si no et criden, flama.

Una bona solució que ajudaria a resoldre els dubtes i donar seguretat a tots els implicats podria ser que en tots els centres hi haguera, encara que fóra unes hores, un servei d'infermeria escolar.

En qualsevol cas, la qual cosa és clar és que no es pot baixar la guàrdia: distància, higiene i màscara són els tres puntals de la prevenció de contagis.

Usar la màscara sempre que no es respecte la distància de seguretat (i portar-la ben col·locada) pot ser determinant i marcar la diferència entre la necessitat d'haver de fer o no quarantena.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías