Actualitat Notícies

Controlar el preu dels productes, planificar i comparar amb altres comerços: consells per a comprar en Black Friday
Controlar el preu dels productes, planificar i comparar amb altres comerços: consells per a comprar en Black Friday

Les associacions de consumidors recorden que la garantia dels articles no varia per aplicar una rebaixa

Amb l'arribada del Black Friday, molts consumidors es preparen per a comprar productes que, en alguns casos, porten setmanes guardant en les seues cistelles virtuals.

És una de les dates més assenyalades del calendari comercial de tot l'any. De fet, més del 60% d'espanyols preveu comprar alguna cosa en *Black *Friday, amb una despesa superior a 300 euros per persona, segons el comparador *Idealo. En aquest escenari, les organitzacions de consumidors donen diversos consells per a aprofitar aquests descomptes, vigilar que siguen reals i evitar caure en les compres compulsives.

Quan és el Black Friday enguany?

El Black Friday coincideix enguany amb el divendres 29 de novembre, encara que cada marca ho ha incorporat en el seu catàleg de manera independent. De fet, moltes botigues en línia i físiques porten anunciant descomptes durant tota aquesta setmana —el que es diu Black Week— o fins i tot durant tot el mes —Black Month—.

A quins productes s'apliquen els descomptes?

Cada vegada més sectors s'han anat sumant en els últims anys a aquest fenomen de consum i hui dia és comú veure rebaixes en electrònica, moda, cultura, decoració i fins i tot l'alimentació i altres serveis com les assegurances, banca, odontologia i viatges. Els productes oferits per les marques poden ser de temporada i, en altres ocasions, de l'estoc sobrant de mesos anteriors.

No és il·legal vendre aquests productes rebaixats, però la qüestió és que han d'haver estat almenys 30 dies abans exposats a la botiga perquè es puga aplicar eixa rebaixa, com explica a Rtve.es Rubén Sánchez, secretari general i portaveu de l'organització de consumidors *Facua.

A més, el descompte que s'aplique en Black Friday ha de ser sobre el preu més baix que haja tingut el producte en l'últim mes, i no sobre el més pròxim al divendres 29 de novembre, com a fixa la Directiva (UE) 2019/2161 respecte a períodes de rebaixes.

Malgrat l'existència d'aquesta normativa, hi ha establiments que no compleixen aquesta condició i pugen els preus dies abans per a simular finalment un descompte que després no és real, com han denunciat les associacions de consumidors. De fet, el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 investigarà aquestes 'falses rebaixes' després de les sancions que ja va imposar l'any passat.

Principals consells

El primer, de base, és tindre una llista i cenyir-se a comprar el que realment es necessita i es busca perquè 'qualsevol rebaixa en la qual et col·loquen un cartell gran ja genera compres compulsives', recorda el portaveu de *Facua.

A part d'això, també aconsella monitorar el preu de l'article durant les setmanes prèvies per a assegurar-se que el descompte aplicat el dia de la compra és real i no és enganyós. Segons l'última previsió de l'OCU, que examina l'evolució de preus a hores d'ara per a veure quina és la seua rebaixa final, solament el 29% de productes són ara més barats que en algun moment de setembre i octubre.

Després, a més, hi ha altres recomanacions a tindre en compte:

  •  No fixar-se en la major rebaixa, sinó en el preu final més baix
  •  Abans de comprar-lo, comparar-lo amb l'oferta d'altres comerços físics i en línia, per si ho venen més barat
  •  Tindre una llista i fixar-se un límit de productes
  •  Mirar l'estat de l'article i que siga òptim. El fet que estiga rebaixat no justifica que estiga en pitjors condicions
  •  Si es compra per internet, desconfiar dels missatges que demanen emplenar enquestes i demanen dades personals i bancàries
  •  Abans de pagar el producte en una pàgina web, assegurar-se que la URL siga la del lloc original o de confiança
  •  Conservar el tiquet o la factura per a poder reclamar si és necessari
  •  Anar amb compte amb els falsos missatges d'empreses de paqueteria i botigues en línia

Compte amb les ciberestafas

En aquestes dates en les quals puja el volum de compres també augmenten els intents de *ciberestafas. 'Pot haver-hi més missatges falsos fent-se passar per empreses de paqueteria, ja que hi ha un augment de compres i, per tant, hi ha més probabilitats que els consumidors caiguen en aquests fraus', compte el portaveu de Facua.

Per això, es recomana no accedir a enllaços de SMS o emails rebuts sense assegurar-se abans que efectivament s'han realitzat comandes amb eixes empreses de transport i paqueteria.

En cas d'haver caigut en el frau, es pot acudir a la Policia per a posar una denúncia i aconseguir que el banc retorne la quantia sostreta il·legalment. Si l'entitat no accedira a això, una altra opció és acudir a alguna associació de consumidors.

Les garanties no canvien

El fet que s'apliquen descomptes no canvia les garanties que, per dret, tenen els consumidors. Els productes 'de naturalesa duradora' —electrodomèstics, mobles, aparells electrònics, vehicles...— tenen tres anys de garantia encara que s'adquirisquen en *Black *Friday. A més, per a compres realitzades per internet, es tenen 14 dies per a retornar el producte si no convenç.

També és útil fixar-se en la política comercial de la botiga per si ofereix alguna garantia addicional o la possibilitat de devolucions gratuïtes en un termini determinat.

En el cas de productes de segona mà, la garantia no podrà ser inferior a un any des del lliurament, com indica el reial decret llei 7/2021. Per això, abans de comprar-ho, és recomanable preguntar a l'establiment quin és el termini.

Consulta la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías