Actualitat Notícies

Consells de consum per a aquest Nadal
Consells de consum per a aquest Nadal

Els menjars i els sopars es converteixen per aquestes dates en una part molt important del pressupost familiar, i per això el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social ha llançat una campanya informativa per a rendibilitzar les compres aquest Nadal i evitar que “et donen gat per llebre”

Amb el nom “Aquest Nadal… que la teua taula es vista d'etiqueta”, la iniciativa del departament que dirigeix María Luisa Carcedo vol recordar a la població la informació a la qual ha d'estar atenta abans de comprar aliments envasats o a granel o a les dades que han de figurar en les pàgines web de venda “online”.

I també informar on han de presentar una reclamació, via amistosa o judicial, si no s'han respectat els seus drets.

Aquestes són les recomanacions llançades pel Ministeri en col·laboració amb les comunitats autònomes:

Dissenya els menús amb antelació. T'ajudarà a ajustar-te a les preferències dels comensals, les quantitats d'ingredients i els temps per a l'elaboració. Intenta que siguen saludables i evita que els menjars siguen copiosos.

  • Assegura't que els establiments tinguen registre sanitari.
  • Una vegada a casa, conserva els aliments de la manera indicada. Vés amb compte amb els que vages a prendre crus. Si es tracta de peix, congela-ho per a més seguretat. Per a descongelar-ho, trau-ho un dia abans del congelador i posa'l en el frigorífic.
  • Els aliments envasats han d'esmentar en el seu etiquetatge les següents indicacions: denominació de l'aliment; llista d'ingredients; al·lergògens; quantitat de determinats ingredients o determinades categories d'ingredients; data de duració mínima o de caducitat; condicions especials de conservació i/o d'utilització.

També ha d'incloure el nom o la raó social i la direcció de l'operador de l'empresa alimentària; país d'origen o lloc de procedència quan així estiga previst; manera d'ocupació si, en absència d'aquesta informació, fora difícil fer un ús adequat de l'aliment i, en les begudes amb més del 1,2 per cent d'alcohol, el grau alcohòlic volumètric adquirit i la informació nutricional.

  • Si els productes són a granel, han d'informar sobre la seua denominació, els al·lergògens, quantitat d'un ingredient o categoria d'ingredients i el grau alcohòlic, igual que en els envasaments, en les begudes amb una graduació superior en volum al 1,2%.
  • Els productes de Qualitat Diferenciada estan protegits per règims de qualitat coneguts com *DOP, *IGP i *ETG (Denominació d'Origen Protegida, Indicació Geogràfica Protegida i Especialitat Tradicional Garantida).

Tots porten una etiqueta específica i són originaris d'un lloc determinat (regió o país) o amb un determinat mètode de producció o recepta tradicional.

  • De comprar-se per internet, la web haurà de proporcionar les dades que ajuden a identificar al responsable, com per exemple nom o denominació social, adreça o registre mercantil, per a poder reclamar en cas que hi haja alguna irregularitat.

Quan es reba el producte, aconsella comprovar que es corresponga amb el que s'ha demanat i arribe en òptimes condicions de consum, que l'embalatge es presente íntegre, que l'etiquetatge estiga en espanyol i incloga la informació obligatòria i la data de caducitat o consum preferent.

  • Si no s'han respectat els teus drets, reclama. Es pot fer per via amistosa a través dels Serveis de Consum de les comunitats autònomes, de les Oficines Municipals d'Informació al Consumidor, les Associacions de Consumidors i Usuaris, així com el Centre Europeu del Consumidor si es resideix a Espanya però es vol reclamar contra una empresa d'un altre estat membre de la UE, Noruega i Islàndia.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías