Actualitat Notícies

Ampliades les mesures d'ajuda social per a pal·liar efectes del coronavirus
Ampliades les mesures d'ajuda social per a pal·liar efectes del coronavirus

Moratòria de préstecs, ajudes al lloguer, al pagament de subministraments, a la compra de vehicles… què passa amb tot això una vegada finalitzat l'estat d'alarma? S'ha aprovat un nou Reial decret llei de mesures de reactivació econòmica per a fer front a l'impacte del COVID-19.

El 7 de juliol s'ha aprovat el Reial decret llei 26/2020 de mesures de reactivació econòmica per a fer front a l'impacte del COVID-19 en els àmbits de transports i habitatge. L'objectiu d'aquesta nova norma és augmentar la protecció de la població enfront de els durs efectes econòmics de la pandèmia, que s'estan deixant sentir. D'entrada, entre altres mesures, s'han ampliat i perfilat els terminis de moltes ajudes.

Subministrament energètic garantit

S'amplia fins al 30 de setembre la garantia de subministrament d'energia elèctrica, de gas natural i altres productes derivats del petroli i aigua en l'habitatge habitual impedint la suspensió d'aquest subministrament (excepte per temes de seguretat).

Fins al 30 de setembre no computen els terminis des que es produeix el requeriment fins que es realitza la suspensió del serveis.

S'amplia de el 15 al 30 de setembre la pròrroga per a renovar el bo social als qui els complira el termini de la seua renovació bimestral.

Ajudes al pagament de lloguers

Durant l'estat d'alarma es van aprovar diverses mesures en relació amb els lloguers d'habitatge. 

Es prorroguen els contractes de lloguer

El nou Reial decret llei 26/2020, de 7 de juliol ha ampliat la possibilitat de pròrroga extraordinària dels contractes de lloguer d'habitatge habitual: tots els contractes que hagen de finalitzar fins al 30 de setembre de 2020, podran ser prorrogats fins a sis mesos més, a petició de l'inquilí, mantenint les condicions vigents.

Ampliat el període per a sol·licitar ajornament de la renda

Els inquilins que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica, i l'arrendadora de la qual siga una empresa o entitat pública d'habitatge o el que es considera una gran forqueta (la persona física o jurídica que siga titular de més de deu immobles urbans, excloent garatges i trasters, o una superfície construïda de més de 1.500 m²), també s'amplia fins al 30 de setembre de 2020 la possibilitat que l'inquilí sol·licite un ajornament temporal i extraordinari en el pagament de la renda, si les parts no hagueren arribat a un acord voluntari sobre això.

Quan l'arrendador no té aqueixa condició de gran forqueta no està obligat a concedir ajornaments o condonacions de deute a l'inquilí (ni tan sols encara que siga un consumidor vulnerable), si bé en la pràctica molts arrendadors estan procedint així, alguna cosa que pot ser una bona opció si és un bon pagador.

Sense deshaucis fins a octubre

També segueixen suspesos els processos de *deshaucio. Fins al 2 d'octubre de 2020, la tramitació de desnonaments derivats de contractes de lloguer on l'inquilí estiga en situació de vulnerabilitat i no puga trobar un habitatge alternatiu podrà suspendre's fins que s'adopten les mesures que els serveis socials competents estimen oportunes.  

Moratòria per a evitar el impagament de préstecs

El govern va aprovar una moratòria en el pagament de les quotes de préstecs per a evitar que els consumidors els ingressos dels quals s'hagen vist disminuïts a conseqüència de l'epidèmia de coronavirus incorregueren en l'impagament. Aqueixa moratòria consistia en la suspensió dels pagaments de les quotes durant un termini de tres mesos, durant els quals tampoc es generen interessos.

Terminis ampliats

Ara, el Reial decret llei de 7 de juliol ha ampliat el termini per a sol·licitar la moratòria de préstecs: abans finalitzava el dia 4 d'agost i s'ha decidit ampliar el termini de sol·licitud fins al dia 29 de setembre de 2020.

Després de la fi de l'estat d'alarma, s'ha recuperat la obligatorietat d'aportar tota la documentació al costat de la sol·licitud.

La banca, per part seua, va arribar a un acord sectorial per a oferir moratòries als seus clients independents de les aprovades pel govern, amb ajornaments de fins a 12 mesos en el cas d'hipoteques i fins a sis mesos en el cas de préstecs personals. El termini per a sol·licitar-les ha augmentat també al 29 de setembre.

A més, s'han establit mecanismes per a coordinar totes dues ajudes: quan una entitat financera concedisca una moratòria sectorial a un consumidor amb dret a la moratòria legal, l'acord al qual arriben recollirà expressament el reconeixement de la moratòria legal, i se suspendran els efectes de la moratòria de l'entitat fins que finalitze la primera.

No ho deixes per al final

Si a conseqüència de la crisi del coronavirus tens dificultats per a pagar els teus préstecs i compleix els requisits, sol·licite com més prompte millor la moratòria legal. Si preveus que les dificultes continuaran després de setembre, et recomanem que acudisques al teu banc per a sol·licitar una moratòria addicional: el termini per a sol·licitar la moratòria sectorial del banc s'allarga al 29 de desembre, però és millor no apurar.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías