logo

Actualitat Notícies

10 aliments que es poden menjar “caducats”: Diferències entre data de caducitat o de consum preferent
10 aliments que es poden menjar “caducats”: Diferències entre data de caducitat o de consum preferent

La majoria d'aliments es deterioren amb el pas del temps, perden sabor, color, olor, s'endureixen… Però molts ho fan sense que això supose un perill per al consumidor. Et comptem la diferència entre data de caducitat o de consum preferent i et diem 10 productes que, mentre no estiguen oberts, pots consumir després de la seua data.

Aliments caducats:es poden consumir?

Els aliments poden tindre data de caducitat o data de consum preferent. La diferència és molt clara: si es consumeixen després de la seua data, els primers poden posar en risc la nostra salut mentre que els segons no són perillosos.

No hi ha problema per consumir aquests 10 aliments amb data de consum preferent dies o setmanes després, mentre no estiguen oberts ni presenten signes d'estar deteriorats. Això sí, pot ser que tinguen pitjor sabor o textura:

  1.     Iogurts.
  2.     Pa de motle.
  3.     Creïlles fregides i fruita seca.
  4.     Brioixos i galetes.
  5.     Refrescos i alcohol.
  6.     Pastes, arrossos i llegums.
  7.     Melmelada i mantega.
  8.     Embotits i formatges curats.
  9.     Sopes i salses de sobre.
  10.     Envasos de tomaca.

Aliments qualificats com “no peribles”

D'altra banda, hi ha aliments que no porten ni data de caducitat ni data de consum preferent, com per exemple: les begudes alcohòliques amb una graduació superior a un 10% del volum; fruites i hortalisses fresca; pa i brioixeria de consum en 24 hores, vinagre, sal, sucre, xiclets... Això no quitació que es desbaraten al cap del temps, però no tenen obligació de portar una data de caducitat.

Concretament les begudes alcohòliques algunes sí que es desbaraten amb el pas del temps, encara que siguen anys, per la qual cosa les organitzacions de consumidors venim defensant que haurien de portar data de consum preferent. Hi ha vins que lluny de millorar es desbaraten amb el temps i encara que no supose un risc per a la salut, minvament molt la qualitat del producte.

Per a les fruites i les verdures, el teu paladar és el millor jutge: l'aspecte, el sabor, la textura i l'olor de l'aliment permeten saber en quin estat es troben. Fa una ullada i menja-te-les si no estan exageradament calfes o deteriorades. És important retirar les zones podrides o rovellades, llevant un bon tros al seu voltant, almenys un centímetre o fins i tot una mica més.

Cura amb la carn i el peix

Amb el que sí que has de prendre precaucions és amb la carn i el peix, que es posen dolents ràpidament. Passada la data de caducitat, cal abstindre's de menjar carns, pollastre, peix o formatge fresc. El risc pot presentar-se fins i tot abans d'aqueixa data si els aliments no s'han conservat a temperatures adequades. Existeix la possibilitat que siguen portadors de microbis i alguns d'ells, en proliferar, desencadenen intoxicacions i malalties.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías